Lederhosen
Fashion

Wat zijn lederhosen?

Lederhosen, je hebt er vast wel eens van gehoord? Waarschijnlijk is het eerste waaraan je denkt het Oktoberfest. Logisch, want bij dit wereldberoemde bierfeest horen natuurlijk lederhosen. Een lederhose is een broek van leer die is ontstaan uit de tradities van Zuid-Tirol, Zuid-Duitsland en Oostenrijk. 

De lederhose wordt in sommige van deze streken nog steeds alledaags wordt gedragen. Wij kennen de leren broek met bretels vooral als traditionele kleding waarin het Oktoberfest gevierd wordt. 

Lederhosen als klederdracht

De lederhose is als berg klederdracht ontstaan. In de traditie zijn er twee modellen, namelijk de korte en de lange kniebroek. Wij kennen vooral de korte lederhose die veelal gedragen wordt op het Oktoberfest. In traditie werd de korte broek gedragen tijdens het wandelen, jagen en werken. De langere lederhose werd vooral gedragen op feestelijke dagen.

Echte traditionele lederhosen zijn altijd voorzien van leren bretels. Luxe modellen hebben vaak losse verstelbare bretels, terwijl imitatie lederhosen vaak zijn voorzien van gestikte vaste bretels. Om de outfit compleet te maken werden onder de lederhosen speciale schoenen gedragen. Deze schoenen werden ook wel haferlschuhe genoemd. Oja, natuurlijk mogen de kniekousen ook niet ontbreken!

Lederhosen als Oktoberfest kleding

De lederhosen kennen wij vooral als must-have feestkleding als je naar het Oktoberfest gaat. Bij een Oktoberfest in Nederland kan je nog wel aankomen met imitatie lederhosen, maar bij het grootste  bierfeest ter wereld het Oktoberfest in München kan dat echt niet. Als je het Oktoberfest in München gaat bezoeken dan is het aangeraden om echte lederhosen te kopen. In de webshop van Lederhosenwinkel vind je echte lederhosen. Als je deze draagt zullen locals bij het Oktoberfest versteld staan dat je als buitenlander een echte lederhose draagt!