Tips

Tips om je gebit gezond te houden

Een gezond gebit is van groot belang. Niet alleen kan het ervoor zorgen dat je bezoekjes aan de tandarts een heel stuk plezieriger (en korter) verlopen, maar het verwaarlozen van je gebit kan op de langere termijn voor behoorlijke gezondheidsproblemen zorgen. Dat niet alleen, maar een slecht verzorgd gebit is vaak voor je omgeving ook niet bepaald een pretje. Toch vergeten veel mensen vaak aan hun gebit te denken, terwijl een gezonde mond helemaal niet zoveel moeite hoeft te kosten.

Tandenknarsen

Neem bijvoorbeeld tandenknarsen. Dit is iets waar veel mensen mee worstelen: zo’n tien tot twintig procent van de mensen heeft er last van. Het gebeurt veelal ‘s nachts en kan aanzienlijke gevolgen hebben. Bruxisme, zoals de medische term luidt, kan uiteraard schade opleveren aan je gebit. Het kan echter ook zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid, een slechte nachtrust tot zelfs pijn in je kaken en nek- en schouderklachten. Het klinkt allemaal heel ernstig, maar zoals met veel dingen in het leven zijn er vrij eenvoudige manieren om het tegen te gaan en het tandenknarsen te verminderen.

Let hier goed op

Het vermijden van bepaalde substanties blijkt bijvoorbeeld een goede manier om te vermijden dat je tanden knarsen. Uit onderzoek is gebleken dat het vaak een gevolg is van overprikkeling van het centrale zenuwstelsel. Dit kun je vermijden door bijvoorbeeld cafeïne, alcohol, andere stimulerende middelen en tabak links te laten liggen. Een andere oplossing is dat je stressverhogende factoren in je leven identificeert en vermindert. Ook stress kan namelijk een aanleiding zijn tot tandenknarsen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede nachtrust of zorg ervoor dat je je meer gaat ontspannen.

Een ander veelvoorkomend probleem dat makkelijk op te lossen: een vieze smaak in je mond. Niet alleen heb je er zelf last van omdat eten en drinken niet smaakt zoals het zou moeten, maar de kans is groot dat jij niet de enige bent die er last van hebt en dat je omgeving merkt dat je uit je mond stinkt. Niet bepaald ideaal. Ook dit probleem heeft veel verschillende oorzaken, maar de oplossingen zijn vaak vrij simpel. Meest voor de hand liggend: beoefen goede mondhygiëne. 

Het klinkt haast vanzelfsprekend, maar het is de simpelste manier om ervoor te zorgen dat die smaak in je mond verdwijnt. Poets twee keer per dag twee minuten lang je tanden en reinig de ruimtes tussen je tanden met een rager. Dat is slechts één tip, maar er zijn er nog veel meer. Meer weten? Klik hier.