Fashion

Kleding mooi houden? Was eco friendly!

Schone kleding geeft een fris en fijn gevoel. Maar al die wasbeurten gaan niet in de koude kleren zitten. De manier waarop je wast heeft aardig wat invloed op de levensduur van kleding. Om je favo trui lang mooi te houden is het slim om eco friendly te wassen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap! Ontdek hoe je het aanpakt met deze tips.

Was met een zuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is niet alleen goed voor je kleding en het milieu, maar ook voor je portemonnee. Genoeg redenen dus om je oude exemplaar in te ruilen voor een nieuwer model. Want hoe nieuwer, hoe duurzamer. Wasmachines van 8 jaar oud zijn een stuk minder zuinig in gebruik dan een wasmachine van hooguit 4 jaar oud. En dat zie jij terug op de energierekening. Bovendien zijn ze vaak uitgerust handige functies zoals automatische wasmiddeldosering en speciale programma’s voor sportkleding of specifieke vlekken en stoffen bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je kleding gewassen wordt zoals het zou moeten waardoor het langer mooi blijft. Komt het financieel niet uit om een nieuwe wasmachine te kopen? Overweeg om een energiezuinige wasmachine te huren. Witgoed leasen is een snelle en slimme manier om heel duurzaam te wassen, zonder hoge aanschafkosten.

Gebruik de eco-stand

De eco-stand op de wasmachine wordt door steeds meer mensen ontdekt. En dat is een goede zaak, want met de eco-stand was je heel zuinig. Dit programma wast kleding op een lage temperatuur. Hierdoor duurt een eco-stand-wasbeurt langer dan een normaal programma. Toch is een stuk zuiniger omdat het minder energie kost dan snel wassen op een hoge temperatuur. Bovendien verkleint een lage temperatuur de kans op krimpen. Zo komt je kleding schoon én puntgaaf de machine uit.

Was minder vaak

Gooi niet ieder kledingstuk na 1x dragen in de wasmand. Check hoe vies het is of hoe het ruikt. Dat je elke dag schoon ondergoed aantrekt is logisch. Maar een spijkerbroek hoeft vaak niet na 1x dragen de was in. En hoe minder je wast, hoe langer je kleding mooi blijft. Iedere wasbeurt zorgt namelijk een heel klein beetje voor slijtage. Hier is helaas niks aan te doen. Dus hoe vaker je wast, hoe sneller kleding slijt.

Was met een volle trommel

Zit de wasmachine niet helemaal vol? Dan kost het je 2x zoveel energie en water. Spaar daarom je wasgoed op tot je genoeg hebt om met een volle trommel te wassen.De wasmachine zit vol als je nog 1 vuist tussen de bovenkant van het wasgoed en de trommel kan doen. Let er wel op dat je je wasmachine niet volpropt om het volproppen. Sorteer kleding op kleur en materiaal en gooi niet alles zomaar bij elkaar. Check het waslabel!

Gebruik minder wasmiddel

Hoeveel wasmiddel is genoeg? Kijk naar de aanbevolen dosering op de verpakking en doe iets minder. Zo doe je langer met wasmiddel en dat scheelt geld. Bovendien blijven er altijd resten wasmiddel achter in de machine. 

Wasmiddelresten zorgen voor vetluis en verstoppingen. Niet ok. Want de wasmachine wast hierdoor minder goed. Dus hoe meer je gebruikt, hoe meer er achterblijft. Ook kan te veel wasmiddel ervoor zorgen dat kleding sneller slijt of vaal wordt.

Droger of lucht?

Ook de manier waarop je je kleding droogt heeft invloed op de levensduur. Gebruik je een droger? Kijk goed naar het waslabel of het kledingstuk wel in de droger mag. Zo blijft je kleding lang mooi. Wol is bijvoorbeeld zo’n stof dat je beter een de lucht kunt laten drogen.

Wil je duurzaam drogen én gemak? Koop een droger van hooguit een jaar of 4 oud. Deze zijn een stuk zuiniger dan oudere modellen. Zo stoppen ze vaak zodra het wasgoed droog is. Dat scheelt energie. Meestal zijn ze ook uitgerust met andere slimme functies die ervoor zorgen dat je kleding mooi blijft én er energie wordt bespaard. Wil je graag duurzamer drogen, maar heb je even geen geld voor een nieuwe droger? Huur het! Dankzij witgoed verhuur kun je direct duurzamer drogen zonder de hoofdprijs te betalen.  Vind je duurzaamheid belangrijker dan gemak? Hang je kleding op een wasrek en laat het aan de lucht drogen. Dit duurt wat langer dan drogen met een droger, maar is wel het meest duurzaam.