kleding wassen tips
Tips

Het wassen van kleding: errors en oplossingen

e kleding wassen is dagelijkse kost. Toch kan je trouwe vriend de wasmachine je soms in de steek laten. Zo kan het voorkomen dat je kleding kletsnat uit de wasmachine komt, of dat de wasmachine wellicht helemaal niet meer reageert. Erg vervelend. Mocht je nou witgoed huren, dan kun je iemand opbellen die snel het probleem op kan lossen. Toch zijn veel van deze problemen vaak zelf op te lossen. We geven hieronder enkele tips.

Kletsnatte kleding
Stel je voor, je hebt net een wasje gedraaid en je kleding is kletsnat. Dit kan komen doordat de wasmachine het water niet goed afpompt. In de meeste gevallen blokkeert iets dan de pomp van de wasmachine. Dit kan een haarspeldje zijn, een bh beugel, maar ook opgehoopt vuil en stof. Je dient de pomp dus te deblokkeren. Dit kun je prima zelf doen. Hiervoor moet je allereerst de serviceklep van de wasmachine bekijken. Hierin zit een slangetje die je leeg laat lopen onder een teiltje. Het is belangrijk dat je zachtjes in het slangetje knijpt om te voorkomen dat er meteen heel veel water uitkomt. De volgende stap is het schoonmaken van de filterdop onder de kraan. Na grondig schoonmaken kun je de motor hiervan bekijken om te zien of iets de motor blokkeert. Wanneer dit het geval is kun je deze zelf verwijderen.

Het centrifugeren van de wasmachine
De oorzaak van kletsnatte kleding kan daarnaast ook liggen aan het centrifugeren van de wasmachine. Waarom de wasmachine niet meer goed centrifugeert kan door verschillende zaken komen. Zo kan er teveel wasmiddel gebruikt worden. Er ontstaat dan veel schuim in de wasmachine en de zeepresten die achterblijven, kunnen het draaien van de wasmachine blokkeren. Bovendien kan het ook voorkomen dat kleding tijdens het wassen in de knoop is geraakt. De wasmachine gaat dan op een te laag toerental draaien, waardoor de kleding zeer nat blijft. Om ervoor te zorgen dat je kleding niet in de knoop raakt, kun je bijvoorbeeld een elastiek binden om de opening van het hoeslaken. Het komt namelijk vaak voor dat kleding hierin vast komt te zitten. Daarnaast kan het gebruik van minder wasmiddel ervoor zorgen dat er minder zeepresten in de wasmachine vast blijven zitten.

Problemen voorkomen
Een goede verzorging van je wasmachine kan al heel veel schelen. Probeer dan ook je wasmachine één keer in de twee maanden schoon te maken. Bovendien zijn de bovengenoemde problemen dus vaak zelf eenvoudig op te lossen. Toch kan het voorkomen dat de wasmachine hierna vooralsnog niet goed werkt. Indien je zelf een wasmachine hebt aangeschaft en je hiervoor een monteur dient te bellen kunnen de kosten hiervan soms oplopen. Mocht je nu een wasmachine huren bij een witgoed verhuur, dan kunnen dergelijke reparatiekosten bij de prijs inbegrepen zijn.

Al met al, is het belangrijk om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en je wasmachine zelf goed te onderhouden.